plane-in
swap
plane-out
×
plane-in
swap
plane-out
×
plane-in
swap
plane-out
×
persons
Adulți
12+ ani
1
Copii
2-12 ani
0
Bebeluși
0-24 luni
0

Află care sunt cele mai aglomerate aeroporturi din lume

aeroporturi aglomerate

Sunteți curioși care sunt cele mai aglomerate aeroporturi din lume?

ZBOR.md a făcut un top al aeroporturilor după numărul total de pasageri pe care acestea îl deservesc anual. Conform datelor oficiale prezentate în ultimii ani, avem următorul clasament TOP5 a celor mai aglomerate aeroporturi din lume:

1. Aeroportul Haneda, Tokyo – 66 milioane de pasageri

Aeroportul Tokyo International este situat în Ota, la 14 kilometri sud de Tokyo, a raportat în 2010 o creştere de 3,4% faţă de anul 2009, la 64 de milioane de pasageri, fiind al cincilea ca mărime aeroport din lume. Aeroportul este hub-ul principal al Japan Airlines şi All Nippon Airways, precum şi Hokkaido International Airlines, Skymark Airlines, Skynet Asia Airways, StarFlyer. Aeroportul Tokyo International ar putea face faţă unui trafic de 90 de milioane de pasageri anual.

2. Heathrow Airport London – 67 milioane pasageri

Aeroportul este amplasat la 22 kilometri vest de Londra. Aeroportul Heathrow are 67,9 milioane de pasageri anual, şi a căzut pe locul patru, din cauza problemelor economice din Marea Britanie. Heathrow este hub-ul principal al BMI şi British Airways, fiind şi o bază pentru Virgin Atlantic Airways.

3. O"Hare Airport Chicago – 69 milioane pasageri

O"Hare International Airport este al treilea cel mai mare din lume cu 69,6 milioane de pasageri. Aeroportul este al doilea cel mai mare din lume, după numărul de avioane care aterizează şi decolează. Aeroportul este situat la 27 kilometri de Chicago, Illinois, Statele Unite. O’Hare este hub-ul American Airlines, fiind al doilea mare hub din America.

4. Beijing International Airport – 77 milioane pasageri

Beijing Capital International Airport înregistrează un număr de peste 77,8 milioane pasageri. Beijing Capital International este cel mai mare aeroport din China şi este situat la 32 de kilometri de oraşul cu acelaşi nume. Aeroportul a înregistrat peste 488.000 de avioane (decolări şi aterizări), fiind singurul din Asia în Top 25 cele mai aglomerate din lume. Beijing Capital International Airport este hub-ul principal al Air China.

5. Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport – 96 milioane pasageri

Hartsfield–Jackson Atlanta International Airport este cel mai aglomerat aeroport din lume, cu un trafic de peste 96,3 milioane de personae anual. Atlanta Airport este situat la 11 kilometri în sudul districtului Atlanta, Georgia, Statele Unite. Hartsfield a devenit cel mai aglomerat aeroport dupa numărul de aeronave care aterizează și decolează, dar și pasageri, în anul 1999 înregistrând peste 88 de milioane de persoane anual (260.000 de pasageri pe zi, 970.000 de zboruri). Aeroportul este hub-ul companiilor Delta Air Lines, AirTran Airways, , Delta Connection partner Atlantic Southeast Airlines. Hub-ul aerian al Delta este cel mai mare din lume – are 197 de porţi de îmbarcare, din care 187 internaţionale.

Pentru o comparație, conform cifrelor oficiale prezentate, în 2013 totalul celor care au folosit serviciile Aeroportului Internațional Chişinău a fost de circa un milion 300 de mii.

În total, la Aeroportul Internaţional Chişinău au fost efectuate peste 17.000 de curse, cu aproape 9% mai mult decât în 2012. Volumul transporturilor de mărfuri, a crescut în 2013 cu peste 7% şi a însumat cantitatea de peste 2.000 de tone față de anul precedent.

Comentarii