Tax Free ori cum să obţineţi înapoi impozitele achitate în străinătate!
5167

Tax Free ori cum să obţineţi înapoi impozitele achitate în străinătate!

Instrucţiune pas cu pas

Totuşi, cum să depuneţi cererea de rambursare a impozitului, în practică? Pentru a beneficia de rambursarea TVA-ului, va trebui să urmaţi câţiva paşi simpli.

Pasul № 1 – să aflaţi de la compania de turism, cum funcţionează sistemul de rambursare a TVA-ului în ţara pe care doriţi să o vizitaţi. În primul rând, trebuie să aflaţi dacă în statul respectiv există sistemul tax free şi care este suma minimă spre rambursare, deoarece această sumă variază de la ţară la ţară. De exemplu, pentru a beneficia de rambursarea TVA-ului de 21% în Belgia, va trebui să faceţi cumpărături în valoare de minim 125 de euro, pe când în Austria suma minimă ce permite rambursarea TVA-ului va fi de numai 75 de euro. În această ţară, TVA-ul variază între 10 şi 20%. În Germania, suma minimă este de 20 de euro, iar TVA-ul spre rambursare este de 19%. În Olanda, rata impozitului este la fel ca în Germania, însă suma minimă cheltuită se ridică la 50 de euro.

Pasul № 2 – trebuie să găsiţi magazinele cu semnul Tax Free. Pentru a beneficia de rambursarea TVA-ului, bunurile trebuie procurate doar în magazinele, ce utilizează sistemul de rambursare a TVA-ului. Aceste magazine sunt marcate cu semnul Tax Free Shopping la intrare. Dacă nu aţi observat acest semn, iar bunurile din magazin Vă sunt pe plac, întrebaţi vânzătorul dacă magazinul utilizează acest sistem. S-ar putea să aveţi noroc!

Pasul № 3 – trebuie să Vă adresaţi vânzătorului cu rugămintea de a elibera bonul fiscal conform sistemului, denumit tax free, pentru a beneficia de returnarea TVA-ului la ieşirea din ţară. Solicitaţi acest lucru în momentul în care vă apropiaţi la casă pentru a achita bunurile. Pentru eliberarea acestui bon, va trebui să prezentaţi paşaportul. Vânzătorul va elibera bonul pe numele Dvs, precum şi lista de bunuri cumpărate, preţurile acestora şi suma impozitului, ce urmează a fi rambursată. Va trebui să verificaţi ca bonul eliberat să fie denumit tax free, să conţină adresa cu denumirea oraşului, străzii şi numărul clădirii.

Pasul № 4 – nu aveţi voie să despachetaţi bunurile până la ieşirea din ţară. Trebuie să Vă asiguraţi că bunurile cumpărate din magazin să fie sigilate şi să aibă toate etichetele necesare. Cumpărând bunul, respectaţi regula de aur: păstraţi în loc sigur fiecare tip de bon pentru rambursarea impozitului, deoarece în lipsa unuia dintre ele, celelalte nu vor fi valabile.

Pasul № 5 –
aplicarea ştampilei la vamă. Următorul pas pe care trebuie să îl urmaţi este trecerea punctului vamal. La vamă, trebuie să prezentaţi toate bonurile, iar vameşul trebuie să aplice o ştampilă specială pe fiecare bon. Trebuie să luaţi în considerare că dacă omiteţi aplicarea ştampilei, atunci nu veţi mai putea ştampila bonurile după ce treceţi de controlul paşapoartelor. În acest caz, rambursarea banilor este imposibilă. Uneori, la trecerea vamei, veţi fi rugat să arătaţi bunurile, pentru care aţi prezentat bonurile. De aceea, este mai bine să le aveţi în bagajul de mână, ca să evitaţi returnarea bagajului predat. Punctele vamale pot fi găsite cu uşurinţă în broşura primită la magazinul unde aţi făcut cumpărăturile. Dacă aţi pierdut broşura, sau nu aţi primit-o la magazin, Vă puteţi adresa unui angajat al aeroportului. Acesta Vă va sugera unde puteţi găsi punctele vamale. Vă recomandăm să veniţi din timp la aeroport, pentru că punctul vamal poate fi amplasat la o distanţă relativ mare de la punctul de înregistrare şi de control al paşapoartelor.

Pasul № 6 – este cel mai plăcut moment, şi anume – primirea banilor. După ce aţi trecut înregistrarea şi controlul paşapoartelor, puteţi primi suma de bani cuvenită în punctele speciale, denumite Tax Free cash Refund. Pentru a primi banii, va trebui să prezentaţi bonurile din magazin, bonurile tax free – neapărat cu ştampila aplicată, şi paşaportul Dvs. Dacă din anumite motive aceste puncte vor fi închise, veţi putea primi banii în ţara de reşedinţă, în oficiile denumite Global Refund. TVA-ul poate fi transferat în contul Dvs. bancar. Pentru aceasta, trebuie să indicaţi rechizitele bancare în momentul cumpărării bunurilor la magazin. După sosirea la destinaţie, trebuie să trimiteţi toate documentele necesare la oficiul denumit Global Refund al ţării, în care aţi făcut cumpărăturile. Banii vor fi transferaţi în contul Dvs. în decurs de 1-2 luni.

Au dreptul la rambursarea TVA-ului:

-cetăţenii străini, care nu au viză de reşedinţă în ţara unde au efectuat cumpărăturile;
-cetăţenii care nu au permis de lucru în ţara respectivă;
-cetăţenii care s-au aflat până la 90 de zile pe teritoriul ţării, în care au efectuat cumpărăturile;
-cetăţenii care nu au statut de refugiat în ţara respectivă.