plane-in
swap
plane-out
×
plane-in
swap
plane-out
×
plane-in
swap
plane-out
×
persons
Взрослые
12+ лет
1
Дети
2-12 лет
0
Младенцы
0-24 месяцев
0

DESCOPERĂ ISTANBUL-UL CU 109 EURO – UNICUL ORAȘ CARE STĂ PE DOUĂ CONTINTENTE, COMBINAȚIA PERFECTĂ DINTRE VEST ȘI EST

Нам очень жаль, но статья доступно только на (Română) языке!

Zbor.md si Turkish Airlines lansează o promoție de zile mari: în perioada 10-31 octombrie, biletul avia spre Istanbul te costă de la 129 de euro, cu toate taxele incluse, iar din Istanbul spre Chișinău, zbor round trip, de la 109 Euro, cu toate taxele incluse!

De ce Istanbul?

Pentru că este unic în multe feluri. De-a lungul timpului, mărețe civilizații și-au pus amprenta pe acest oraș, singurul megalopolis din lume care se întinde pe două continente: Europa și Asia.

De ce megalopolis? Pentru că are 19 milioane de locuitori (altfel spus, cît 6 Moldove!), fiind principalul centru financiar, comercial și cultural al Turciei și chiar cel mai populat oraș din toată Europa.

Pînă în 1928, Istanbul s-a numit Constantinopol (de la împăratul Constantin cel Mare), iar inițial s-a numit Byzantion, orașul de la care avem numele Imperiului Bizantin, cel mai mare, bogat și îndelungat imperiu din istoria omenirii. Istoric, alături de Atena și Roma, Istanbulul este una dintre cele mai importante trei capitale antice care a dăinuit pînă astăzi.

Cînd vorbim de Istanbul, nu putem să omitem aspectul religios. Fiind mai mult de un mileniu capitala Imperiului Ortodox Bizantin, în urma instaurării de cinci secole a Imperiului Otoman, în prezent 99% din populație e musulmană. Istoria de peste 2000 de ani a acestui oraș o poți simți vizitînd numeroasele situri istorice și chiar arheologice: catedrale și biserici vechi, moschei, palate, muzee și bazaruri.

Ai auzit de Moscheea Albastră? Este cel mai renumit obiectiv turistic din Istanbul, reprezentînd cea mai mare moschee din oraș și singura cu 6 minarete. Numele vine de la cele peste 20.000 de plăci de faianță albastră care acoperă pereții în interior. Poți să intri gratuit, dar descălțat. Femeile trebuie să fie îmbrăcate decent și cu capul acoperit.

Vizavi de Moscheea Albastră este Ayasofya, adică „Sfînta Sofia”. Catedrala Sfînta Sofia este considerată, pe drept cuvînt, cea de-a opta minune a lumii antice tîrzii, datorită arhitecturii enorme și unice. Intrarea costă 25 lire turcești (1 euro = 4 lire turcești). Catedrala datează încă din secolul 6.

Nu evita nici Palatul Topkapi, unde ai ocazia să vezi sabia lui Ștefan cel Mare și Sfînt, dar și renumitul toiag al proorocului Moise. De aici a condus Imperiul Otoman și Sultanul Suleyman Magnificul. Vizita te costă 25 de lire. Iar dacă vei omite Marele Bazar, poți spune că n-ai fost la Istanbul: e locul în care pur și simplu te pierzi în cele 4000 de magazine de bijuterii, suveniruri elegante, îmbrăcăminte, ceaiuri, cafea, dulciuri etc. Acest shopping mall turcesc a luat locul 1 în lume (în 2014), după numărul de vizitatori pe an – peste 91 milioane!

Distracțiile nocturne în Istanbul sînt în meniul zilei. Cluburile de noapte oferă distracții pe durata cinei, de la cîntece turcești pînă la dansuri orientale din buric. În plus, există discoteci moderne, în special cele de pe malul strîmtorii Bosfor. În districtul Sultanahmet poți găsi multe restaurante în clădiri otomane și bizantine restaurate, locații ce oferă un decor unic pentru o seară în oraș. Un alt district atractiv în Istanbul este Kumkapi, cu tavernele, barurile și restaurantele sale. Fiecare turist curios știe despre districtul Beyoglu, unde poate savura "raki" (băutura alcoolică specific turcească) și specialități din fructe de mare.

Dacă îți plac plimbările pe mare, nu rata croaziera pe strîmtoarea Bosfor. Numai așa poți vedea cu adevărat grandoarea celor două poduri care fac legătura între Europa și Asia: Podul Bosfor și Podul Fatih Sultan Mehmet.

Dacă nu ai mai fost la Istanbul, trebuie să știi că vara temperatura medie este de 24 grade Celsius, iar iarna de circa 6 grade. De umbrelă nu vei avea nevoie prea des, cu excepția iernii.

Dacă te gîndești să cumperi corpuri de iluminat, covoare, bijuterii sau dulciuri extraordinar de bune, atunci cu siguranță Turcia și Istanbul-ul este varianta perfectă. Bineînțeles, nu doar pentru asta. Rahatul cu arome de cocos, miere și mai ales cel cu fistic este foarte gustos (și nu extrem de dulce), halvița, mierea cu fistic, baclavalele de toate felurile, sarailiile, ruladele de ciocolată, cremele cu ciocolată și vanilie sînt doar cîteva dintre răspunsurile la întrebarea „De ce aș zbura la Istanbul?”. Și, desigur, kebab-ul. Iar în Orașul Nou, nu rata Bazarul de Mirodenii. Merită.

Cum zicea un turist înrăit care a colindat Istanbulul în lung și-n lat, „Istanbulul are ceva ce nu găsești în nici un alt oraș european: exotism și mister.”

Zbor.md te ajută să cunoști acest oraș unic. Din 10 pînă pe 31 octombrie pentru o călătorie în intervalul 1 noiembrie 2017 – 31 martie 2018 biletul te costă de la 129 de euro, Chișinău- Istanbul-Chișinău, iar din Istanbul-Chișinău-Istanbul, de la 109 Euro, cu toate taxele incluse. Descoperă Istanbulul cu Turkish Airlines, compania aeriană națională a Turciei care deservește peste 300 de aeroporturi în 120 de țări în Europa, Asia, Africa și America.

REZERVĂ ACUM pe ZBOR.MD!

Коментарии