plane-in
swap
plane-out
×
plane-in
swap
plane-out
×
plane-in
swap
plane-out
×
persons
Adulți
12+ ani
1
Copii
2-12 ani
0
Bebeluși
0-24 luni
0

Antonov An-26

image
image
image
thumb thumb thumb

Caracteristica generală

Aeronavă civilă și militară, de transport ușor

Producător

Modelul este fabricat de către Antonov, în Uniunea Sovietică. Antonov An-26 este fabricat ca Y-14 fără licență în China, de către Fabrica de Aeronave Xian, schimbat mai târziu pentru a fi inclus în seriile Xian Y7.

Fabricat

Perioada de producție a fost cuprinsă între 1969-1986, fiind construite în total 1403 aeronave de acest tip.

Primul zbor

Primul zbor a fost efectuat pe 21 mai 1969.

Status

Aeronava Antonov An-26 este operațională în peste 30 de forțe aeriene din diferite țări, fiind utilizată și de câțiva transportatori civili.

Descriere

Antonov An-26 este o aeronavă civilă și militară, de transport ușor, cu două motoare turbopropulsoare. Echipajul aeronavei Antonov An-26 este format din 2 piloți, un operator radio, un maestru de bord și un navigator. Are o capacitate de transport de 40 de pasageri, o viteză de croazieră de 440km/h, și posibilitatea de a zbura până la 2500 km. Cunoscut iniţial ca An-24 T, modelul Antonov An-26 prezintă următoarele caracteristici: fuzelaj inferior bimetalic, duraluminiu şi titan pentru a asigura o protecţie superioară la operarea pe terenuri neamenajate, este echipat cu motoare AI-20 T, cu puterea de 2820 CP, la care se adaugă turboreactorul auxiliar RU-19-300, cu o tracţiune de 883 daN, iar trapa de mari dimensiuni poate fi pliată sub fuselaj sau transformată într-o rampă de acces pentru vehicule de teren, facilitând încărcarea sau paraşutarea. Aeronava poate fi uşor adaptată transportului de pasageri, MEDEVAC sau transportului de paraşutişti, deși inițial era destinat transportului de mărfuri cu capabilităţi de paraşutare. Prezentată pentru prima dată în 1968, aeronava a devenit operațională în cadrul Forţelor Aeriene Române în anul 1974.

Cei mai importanti clienti

Principalii utilizatori sunt Forțele Aeriene Beloruse și Forțele Aeriene Ungare, iar Forțele Aeriene Române dețin în prezent patru aparate de acest tip.

Comentarii