plane-in
swap
plane-out
×
plane-in
swap
plane-out
×
plane-in
swap
plane-out
×
persons
Adulți
12+ ani
1
Copii
2-12 ani
0
Bebeluși
0-24 luni
0

Airbus A310

image
image
image
thumb thumb thumb

Caracteristica generală

Avion de pasageri bimotor, mediu-lung curier, cu fuzelaj mare

Producător

Lansat în 1983, a fost a doua aeronavă produsă de Airbus Industrie, consorțiul European al companiilor aerospațiale, acum o subsidiară a Grupului Airbus.

Fabricat

Perioada de producție a avut loc între 1982 și 2007.

Primul zbor

Primul zbor a fost efectuat pe 3 aprilie 1982.

Status

Modelul nu se mai fabrică, dar se află în serviciul comercial.

Descriere

Airbus A310 este un avion bimotor, mediu-lung curier, cu fuzelaj mare. Airbus A310 este o continuare a originalului Airbus A300, primul avion de pasageri de diametru mare, cu două motoare, fiind dezvoltat pentru a asigura zboruri transatlantice, și vândut ca un prim pas pentru linii aeriene în operațiuni cu avioane de mare capacitate. Au fost concepute doar 255 de aeronave Airbus A310, dar, datorită diferențelor relativ mici față de A300, a fost profitabil. Se află printre cele mai mici avioane cu două culoare, având o capacitate maximă de transport de 295 de pasageri.În prezent, este utilizat mai ales pentru transportul de marfă prin conversii făcute de liniile aeriene, clientul principal fiind FedEx, cu 59 de avioane. Air India este principalul operator de pasageri.

Au fost proiectate două modele Airbus A310 - A310-200 și A310-300, diferențele fiind date de autonomie și masă maximă autorizată, prin adăugarea a două rezervoare de combustibil în compartimentul cargo din spate, cu o capacitate de cca. 6800 litri fiecare, și al unui rezervor în stabilizatorul orizontal. Acesta din urmă a fost inclus cu un nou concept pentru controlul centrului de greutate al avionului pe timpul zborului (CGCC), ceea ce a determinat o reducere considerabilă a consumului de combustibil. Avionul nu a avut competiție directă, fiind situat undeva între Boeing 757 și Boeing 767 atât ca autonomie, cât și capacitate. Airbus A310 a fost înlocuit Airbus A330, acesta din urmă având o capacitate crescută și autonomie mult mai mare.

Cei mai importanti clienti

Cei mai importanți clienți sunt companiile aeriene FedEx Express, Air Transat, Pakistan International Airlines, Mahan Air.

Comentarii