plane-in
swap
plane-out
×
plane-in
swap
plane-out
×
plane-in
swap
plane-out
×
persons
Adulți
12+ ani
1
Copii
2-12 ani
0
Bebeluși
0-24 luni
0

Aerospace ATP

image
image
image
thumb thumb thumb

Caracteristica generală

Avion comercial de pasageri, echipat cu două motoare turbopropulsoare

Producător

Aeronava a fost fabricată de British Aerospace, concepută ca o evoluție a modelului Hawker Siddeley HS 748.

Fabricat

Perioada de producție a avut loc între 1988-1996.

Primul zbor

Avionul a zburat pentru prima dată pe 6 august 1986, și a intrat în serviciu cu British Midland, în 1988.

Descriere

BAe ATP (Advanced TurboProp) este un avion comercial de pasageri, echipat cu două motoare turbopropulsoare. Crizele de combustibil și grijile crecânde în privința zgomotului aeronavei a determinat planificatorii de afaceri de la British Aerospace să creadă că există o piață pentru aeronave turbopropulsoare, scurt-curier, silențioasă, eficientă din punct de vedere al comustibilului. Până în momentul când a intrat pe piață, segmntul era deja bine reprezentat de modele, precum Havilland Canada Dash 8 și ATR 42, iar producția a fost încheiată după doar 64 de exemplare.

BAe ATP are un echipaj format din 4 membri, o capacitate de transport de 64 de pasageri, 2 motoare turbopropulsoare Pratt & Whitney Canada PW126, o viteză de croazieră de 496 km/h, capacitatea de a zbura pe distanțe de până la 1825 km, și greutatea maximă la decolare de 22.930 kg. NextJet Sweden este singurul operator rămas al variantei ATP de pasageri.

Cei mai importanti clienti

În noiembrie 2011, un total de 40 de aeronave ATP au rămas în serviciul aerian al companiilor aeriene West Air Sweden (12), Atlantic Airlines (12), NextJet Sweden (4), Deraya (2) și Air Go Airlines (1).

Comentarii