Compania aeriană Air Astana

plane-in
swap
plane-out
×
plane-in
swap
plane-out
×
plane-in
swap
plane-out
×
persons
Adulți
12+ ani
1
Copii
2-12 ani
0
Bebeluși
0-24 luni
0

Cele mai ieftine bilete de avion din aeroporturi în raza de 200km cu Air Astana pe un an înainte

Se încarcă, vă rugăm așteptați.

image

Slogan

From the Heart of Eurasia

Descriere

Air Astana este principala companie aeriană naţională din Kazakhstan. Aceasta s-a stabilit în cel mai mare oraş din Kazakhstan şi anume Almaty. Compania efectuează atât zboruri interne, cât şi internaţionale pe 62 de rute din Aeroportul Internaţional Almaty şi din celelalte două baze ale sale: Aeroportul Internaţional Astana şi Aeroportul Atyrau. Şi-a început activitatea comercială la 15 mai 2002. În 2012 compania a fost desemnată cea mai bună linie aeriană din Asia Centrală şi India la Premiile Internaţionale pentru Linii Aeriene.

Istoric

Conform Centrului Aviatic Asia Pacific, compania a fost descrisă în ianuarie 2012 ca având una dintre cele mai prolifice perioade de început pentru o companie aeriană. Compania a fost concepută de către BAE Systems plc şi statul Kazakhstan să efectueze zboruri interne cu scopuri strategico-militare, însă proiectul nu s-a materializat. Sub conducere nouă şi cu un început profitabil a fost trecută pe locul 15 în 2010 şi 2011 în Airline Business ca fiind una dintre cele mai profitabile linii aeriene din lume din perspectiva marjei pe profit net. În 2004 se extinde pe plan internaţional cu zboruri spre Dubai, Istanbul, Moscova, Beijing, Frankfurt şi Londra.

Primul zbor

15 mai 2002

Baza operațională principală

Aeroportul Internaţional Alma-Ata, Aeroportul Internaţional Astana, Aeroportul Atyrau

Destinaţii

59

Zboruri din oraşele

Dintre cele 62 de zboruri ale companiei se află şi majoritatea oraşelor mari din Kazakhstan, un număr din ce în ce mai mare de oraşe din Asia Centrală şi Rusia, dar şi destinaţii îndepărtate precum Emiratele Arabe Unite, Olanda, Germania, Marea Britanie, Italia, Koreea de Sud. Cât despre zborurile locale şi din ţările apropiate, se numără şi Baku, Tashkent, Urumqi, Tbilisi, Dushanbe, Bishkek, Novosibirsk, Samara, Yekaterinburg, Saint Petersburg, Kiev, Orenburg, Omsk. Iar către Asia de Est si de Sud se află şi următoarele destinaţii: Delhi, Seoul, Beijing, Bangkok, Kuala Lumpur, Hong Kong, Ho Chi Minh.

Flotă

Începuturile flotei companiei a însemnat închirierea a trei aeronave Boeing 737. Alte aeronave Fokker 50 au fost închiriate în 2002 împreună cu trei Boeing 757. În prezent deţine 11 aeronave Airbus, şapte aeronave Boeing şi şapte aeronave Embraer 190. Pe lângă cele 25 de aeronave deţinute de companie, aceasta urmează să mai achiziţioneze încă 10 în următorii ani.

Mărime flotă

25

Compania mamă

Fondul Bunăstăarii Naționale Samruk Kazyna: 51%, BAE Systems PLC: 49%

Persoane cheie

Chairman: Nurzhan Baidauletov, President: Peter Foster, SVP Planning and Commercial: Alma Aliguzhinova, SVP Engineering: John Wainwright, SVP Government Affairs: Yerbol Ospanov, SVP Corporate Safety and Quality Assurance: Gerhard Coetzee

Sedii

Alma-Ata, Kazahstan

Website

www.airastana.com